Top 3 sucuri toxice pentru copii: Ce trebuie să știi pentru a proteja sănătatea celui mic
În zilele noastre, datorită progresului tehnicilor cu ultrasunete, este posibil să se monitorizeze dezvoltarea fătului și să se prezică, cu o anumită aproximare, greutatea și lungimea copilului la momentul nașterii folosind tabelele de creștere ale nou-născutului.
Să vedem care sunt și cum să le citim.
În special în primele luni, părinții sunt adesea bombardați de gânduri și anxietăți, și își pun întrebări precum: Mănâncă suficient? E fi suficient laptele meu?
De cele mai multe ori acestea sunt temeri nefondate pentru că fiecare copil crește „în felul lui”, de fapt primul lucru pe care trebuie să-l știe părinții este că nu există reguli precise și fiecare copil are propriul ritm de creștere.
De asemenea, etapele de creștere nu sunt întotdeauna aceleași. În primii doi ani de viață, de exemplu, faza este una de creștere rapidă. Din al doilea an, creșterea este mai lentă deoarece se datorează în principal apetitului redus, afecțiunilor copiilor, factorilor climatici, dificultăților socio-afective (inserția în medii noi precum grădinița și școala),
Este indicat să se măsoare un copil mai mare o dată pe an, măsurătorile prea apropiate pot da impresia că copilul crește neregulat. Creșterea se reia cu așa-numita perioadă ”pubertală”, care se va opri, la femei, între 16/17 ani, pentru băieți, între 19/20 ani.
Trebuie reținut că creșterea în greutate a copilului este adesea condiționată de factorii de mediu, în timp ce înălțimea depinde aproape exclusiv de caracteristicile ereditare. Astfel, chiar dacă o alimentație corectă poate permite atingerea potențialului genetic maxim, este foarte greu pentru un copil cu parinți scunzi să devină foarte înalt.
De asemenea, trebuie spus că creșterea în înălțime are loc adesea într-un mod neliniar și, prin urmare, trebuie evaluată pe o perioadă destul de mare de timp.
Situația se schimbă dacă vorbim de greutatea care constituie un parametru mai ușor de ținut sub control. Trebuie totuși să fim atenți la un clișeu foarte frecvent care, mai ales în primul an de viață al unui copil, duce la concentrarea atenției mai mult pe greutate decât pe înălțime: greutatea și înălțimea sunt de fapt la fel de importante în evaluarea generală a dezvoltării copilului.
În prezent, aproape toți pediatrii au încetat să mai recomande cântărirea nou-născutului înainte și după hrănire (o procedură care a reprezentat o sursă considerabilă de stres pentru părinți!): este suficient să cântăriți copilul de câteva ori pe săptămână în prima lună, apoi doar o dată pe săptămână.
Tabelele de creștere care sunt întocmite și revizuite periodic de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății) contribuie la îndrumarea medicilor pediatri și a părinților pentru evaluări ale dezvoltării copilului.
Din punct de vedere tehnic este un instrument statistic care este folosit pentru a avea un model de referință pentru compararea creșterii copilului, adică pentru a verifica dacă acesta îndeplinește sau nu standardele adecvate în raport cu vârsta.
În noile tabele de creștere întocmite în 2006 de OMS, alăptarea este recunoscută ca model de referință pentru copiii de toate originile geografice și sociale, de fapt acestea nu se mai bazează exclusiv pe copii alăptați artificial, ci sunt calibrate pe un eșantion semnificativ de copii alaptați.
Copii alăptați sunt în medie mai slabi și au o creștere mai lentă și mai puțin regulată, dar sunt, de asemenea, mai puțin supuși riscurilor de hipertensiune arterială, diabet, colesterol și obezitate în comparație cu bebelușii hrăniți cu lapte formulă.
Tabelele de creștere ale OMS au fost elaborate după examinarea a 8440 de copii din 6 țări: Brazilia, Ghana, India, Norvegia, Oman și SUA și reprezintă și astăzi instrumentul cel mai utilizat de medicii pediatri pentru a evalua tendința de creștere a copiilor.
Calculator pentru calculul percentilei de greutate la copiii, fete și băieți (sub 5 ani), pe baza cercetărilor efectuate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) privind standardele de creștere a copilului (traiectorile tipice ale dezvoltării copilului din punct de vedere fizic). Acest instrument este recomandat a fi utilizat doar dacă un copil are mai puțin de cinci ani. După această vârstă, calculatorul de percentile IMC (indice de masă corporală) devine mai relevant pentru dezvoltarea unui copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...