E bine să mănânci în timpul travaliului? Iată ce spun specialiștii
Data publicării:
Poate nu îți dorești să dai naștere bebelușului tău cu stomacul plin, însă noi cercetări au arătat că abținerea de la mâncare pe parcursul travaliului nu este tocmai o idee bună.

Ce poți mânca în timpul travaliului? 

Probabil bunica ta ți-a spus: „Sa nu mănânci nimic pe perioada travaliului!”. Așa a făcut și ea când și-a născut copiii. Pe vremea aceea, motivul venea atât din tradiție, dar și de la nenumăratele pastile administrate mămicii pe perioada travaliului și a anesteziei generale la care se recurgea destul de des. Atunci când femeile erau sedate puternic sau chiar inconștiente, își controlau cu greu sau deloc respirația și înghițitul. Dacă o femeie mânca chiar înainte de travaliu, exista un risc mare ca aceasta să vomite în timpul travaliului și să aspire conținutul din stomac către plămâni, fapt foarte riscant pentru mămică.

Multe femei în timpul travaliului nu au dorința de a bea sau de a mânca: durerea îndepărtează adesea setea și foamea, dar să mănânci și să bei înainte de a intra în travaliu este util pentru a avea energia potrivită și pentru a-ți ajuta corpul să îndeplinească sarcina foarte obositoare de a da naștere unui copil; dar dacă întâmplător travaliul începe înainte să fi avut timp să te hidratezi și să te hrănești, nu-ți face griji: o poți face în timpul travaliului!

Cum să faci față contracțiilor

Este întotdeauna important să întrebați mai întâi medicul, dar în general să ronțăi ceva (în special consumând fructe) și bea în timpul travaliului este permis fără probleme și de fapt este recomandat pentru a preveni ca puterea să te abandoneze prea devreme.

A nu-ți răsfăța foamea și setea în timpul travaliului te-ar putea face să te simți excesiv de obosită, poate provoca dureri de cap și tremor: toate semnalele pe care corpul uman le trimite pentru a indica faptul că nivelul de energie este prea scăzut și îți poți imagina câtă energie este nevoie în aceste momente speciale, dar obositoare ore.

Ce să mănânci în timpul contracțiilor

Ziua este bine sa preferi supe, salate, cereale, legume și leguminoase, toate aliate prețioase care îți vor oferi energie fără să te îngreuneze prea mult. În mod ideal, ar fi bine să mănânci înainte de începerea travaliului și dacă este o naștere indusă, se recomandă să-ți consumi masa cu aproximativ 4 ore înainte de inducție. Dacă totuși travaliul, așa cum se întâmplă adesea, te prinde pe nepregătite și pe stomacul gol, ține minte aceste sfaturi simple:

- Mănâncă puțin și des. O gustare la fiecare jumătate de oră este mai mult decât permisă și utilă pentru a avea energia potrivită fără a te îngreuna.

- Consumați numai alimente ușoare.

- Dacă nu ți-e foame, nu te forța să mănânci.

- Dacă nu poți mânca, consumă sucuri de fructe sau smoothie-uri.

- Încercați să intrați în sala de nașteri pe stomacul nu complet gol.

Dacă sunteți în travaliu sau ți s-a rupt apa și ți-e foame, optează pentru alimente bogate în carbohidrați care să elibereze lent energie și să te ajute să te susțină în timpul contracțiilor. De exemplu: cartofi, fulgi de porumb, banane iaurt, biscuiți, fructe, pâine. Important este: „cantități mici, dar des ”.

Clar trebuie să eviți alimentele bogate în grăsimi care sunt digerate cu mai multă dificultate și care te-ar îngreuna făcând travaliul și mai obositor.

Evită, de asemenea, ciocolata, dulciurile și toate acele alimente prea zaharoase, precum și băuturile energizante, care oferă energie imediat, dar fac ca aceasta să fie consumată la fel de repede.

Puteți mânca înainte de operație cezariană?

Dacă intenționați să faceți o operație cezariană, este foarte important să vă consultați medicul înainte de a lua orice măsuri în ceea ce privește alimentația. Îți va spune ce să mănânci și când să o faci, mai ales în funcție de tipul de anestezie pe care intenționează să o folosească: dacă stomacul este plin și anestezia este totală, riscul este ca într-o stare de inconștiență din cauza anesteziei alimentele merg înapoi în trahee și o obstrucționează.

Și nu este recomandat să mănânci nici în caz de anestezie epidurală. Așadar, cereți îndrumare medicului dumneavoastră și în ceea ce privește alimentația în cea mai de neuitat zi din viața dumneavoastră: cea în care vă veți întâlni copilul!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente / Foto: Freepik.com@shurkin_son

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente

pixel