Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, laptele matern este recomandat cel puțin până la 6 luni de viață a nou-născutului.
S-a constatat că alăptarea unui copil cu lapte matern până la vârsta de 2 ani și peste este un factor de protecție atât pentru mamă, care este mai puțin predispusă la apariția cancerului la sân și a tumorilor ovariene, cât și pentru copil, în cazul căruia, riscul de se îmbolnăvi multe boli cronice în anii următori va fi mai scăzut.
Acestea fiind spuse, există cazuri în care se recomandă hrănirea cu biberonul.
Deși sunt rare cazuri în care laptele artificial va fi recomandat în detrimentul laptelui matern, este corect să le cunoașteți și să știți ce să faceți în aceste circumstanțe.
Dincolo de sfaturile pe care le veți descoperi mai jos, evident că va fi necesar să contactați direct profesionistul dumneavoastră de încredere, de la medic pediatru, până la moașă, atunci când avem îndoieli cu privire la alăptare, deoarece fiecare caz va avea nevoie de un răspuns propriu.
Sunt primele întrebări pe care și le pune o proaspătă mamă. Întrebări care pot părea banale, până când îți găsești copilul în brațe, și îți dai seama că acea acțiune care părea atât de simplă îți creează multe probleme: laptele care pare puțin, nou-născutul leneș, fisurile, greutatea copilului tău care scade în câteva zile...
Să te găsești într-un impas atunci când alăptezi este obișnuit și nu ar trebui să-ți fie niciodată rușine. Tocmai în acele prime săptămâni, care par a fi eterne, trebuie să învățăm să cerem ajutor, să spunem că nu știm să facem acel lucru sau că ne creează disconfort sau ne face să ne simțim inadecvați.
Laptele de mamă este recomandat cel puțin până la șase luni de viață și puteți continua atât timp cât doresc mama și copilul, dar există și alte tipuri de lapte pe piață, care ar putea compensa anumite afecțiuni sau la care pur și simplu se poate apela atunci când mama a decis că nu dorește să continue alăptarea.
Înlocuitorii de lapte matern nu sunt toți la fel și trebuie administrați în funcție de vârsta și situația nou-născutului.
Astfel avem următoarele categorii de înlocuitori de lapte matern:
- lapte pentru sugari pentru primele șase luni de viață;
- lapte de continuare, de la șase luni și peste;
- lapte de creștere, pe parcursul anului;
- lapte anti-reflux;
- lapte hipoalergenic.
Când veți decide că trebuie să integrați laptele matern cu laptele artificial sau să-l înlocuiți complet, alegerea de făcut este și între laptele lichid și laptele praf.
Apropo de tipul de lapte de ales, trebuie să ne gândim la principalele diferențe dintre cele două tipuri și alegerea va fi subiectivă, în lumina considerentelor personale.
Laptele lichid ajunge steril acasă, dar odată deschis pachetul nu mai este steril și trebuie consumat în două ore.
Laptele praf nu este steril și poate fi contaminat atunci când este deschis cât și în faza de preparare. Din acest motiv se sugerează să încălziți apa la o temperatură de cel puțin 70 de grade și apoi să o răciți rapid pentru a evita proliferarea bacteriilor.
Știm că, în jurul a șase luni de viață, copilul începe să aibă noi nevoi alimentare. Alături de lapte, vei începe să-l lași să guste câteva alimente, urmând o schemă ce va fi stabilită de comun acord cu medicul pediatru.
Prin introducerea alimentelor în alimentația bebelușilor, laptele, fie el matern sau artificial, nu va mai fi apreciat de nou-născut.
Evident că se mai întâmplă, mai ales când vine vorba de laptele de mamă, ca bebelușul să nu fie atât de entuziasmat să-l abandoneze, dar important este, când a trecut anul de viață, ca mama să fie în largul său și să aibă energia să continue.
În orice caz, pentru a încheia, este important pentru noi să îndemnăm toate proaspetele mămici să consulte întotdeauna un expert, ori de câte ori se confruntă cu o îndoială sau un moment de disconfort și să nu se simtă niciodată vinovate, indiferent de alegerea făcută în privința alăptării.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...