Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Chiar și pentru bebelușii prematuri, laptele matern este cel mai bun aliment posibil. Într-adevăr, mai ales pentru ei, deoarece favorizează maturarea intestinală, limitează riscul de intoleranțe, întărește sistemul imunitar încă în curs de dezvoltare.
Totuși, dacă vorbim de bebeluși extrem de prematuri, născuți înainte de 30-32 de săptămâni de sarcină și cu o greutate mai mică de 1500 de grame, este nevoie de niște „ajustări” pentru ca laptele matern să fie cu adevărat optim din punct de vedere nutrițional.
În acest caz vorbim de fortificare, realizată în general cu proteine din laptele de vacă, care totuși poate provoca probleme de intoleranță. Și atunci ajutorul ar putea veni de la un alt tip de lapte animal, laptele de măgăriță, a cărui utilizare pentru fortificarea laptelui matern pare să fie asociată cu o scădere a cazurilor de intoleranță alimentară.
Aceasta, cel puțin, este ceea ce reiese din rezultatele unui studiu publicat în Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
„Studii recente au arătat deja că laptele de măgăriță este cel mai apropiat lapte de mamifer ca compoziție de laptele uman. De aici și ideea de a-l încerca ca supliment de lapte matern”, susține Laura Cavallarin, cercetător, care spune cum s-au obținut concentrate de lapte de măgăriță cu un conținut proteic și caloric egal cu cel al produselor corespunzătoare pe bază de lapte de vacă deja disponibile.
Într-o fază ulterioară, fortificatorul - care între timp a fost brevetat - a fost de fapt folosit pentru îmbogățirea laptelui matern destinat hrănirii unui grup de copii prematuri cu greutate foarte mică la naștere.
Un alt grup de copii a fost hrănit cu lapte îmbogățit cu fortifianți tradiționali. În total, studiul a implicat 156 de micuți.
„Am observat o scădere semnificativă a cazurilor de intoleranță alimentară la copiii hrăniți cu fortifiant pe bază de lapte de măgăriță, inclusiv o diminiuare a episoadelor de vărsături”, a declarat Enrico Bertino, co-participant la studiu.
Rezultatul ar putea deschide calea pentru utilizarea acestui produs pentru a îmbunătăți condițiile bebelușilor născuți înainte de vreme.
Deși, înainte de a ajunge la acest punct, ar fi adecvate confirmări suplimentare cu cercetări independente și pe eșantioane mai mari.
Laptele de capră are caracteristici proteice foarte asemănătoare cu laptele de vacă ,de aceea nu este un candidat valabil pentru alimentația copiilor alergici la lapte, în condițiile în care alergia este declanșată tocmai de proteine.
Și așa cum a indicat Organizația Mondială pentru Alergii, „ca și laptele de vacă, laptele de capră nu este potrivit pentru hrănirea sugarilor decât dacă este modificat și îmbogățit pentru a respecta reglementările pentru formulele pentru sugari”.
În ceea ce privește caracteristicile nutriționale, de altfel, se evidențiază că are un conținut ridicat de proteine. În plus, laptelui de capră îi lipsesc vitaminele B12 și B9 și, prin urmare, trebuie să fie îmbogățit.
În schimb, pe măsură ce cresc (și apoi ca adulți), laptele este doar unul dintre alimentele consumate în timpul zilei, așa că, ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate, poți bea și un lapte deosebit de bogat în proteine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Indiferent dacă este mic sau...