Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Fructoza este un zahăr simplu care se găsește în majoritatea fructelor cu zahăr, miere, sucuri... Deși nu este o componentă naturală a laptelui matern, s-a constatat că este prezent acolo ca o consecință a dietei urmate de mamă în timpul sarcinii.
„Expunerea sugarilor și copiilor în creștere la cantități mai mari de zahăr (în special fructoză și îndulcitori artificiali) decât au nevoie, poate provoca probleme de dezvoltare cognitivă și de învățare și poate crește riscul de obezitate, diabet și dezvoltarea bolilor hepatice sau cardiace”, afirmă Goran, director al Centrului de Cercetare pentru Copii, de la Școala de Medicină Keck.
Lactoza este o sursă excelentă de energie, are beneficii pentru creșterea și dezvoltarea sugarului și, și mai important, laptele matern este bogat în ea.
Cu toate acestea, dieta urmată de mamă influențează compoziția laptelui matern în sine, ducând la pierderea unor proprietăți benefice ale laptelui.
„Știm încă prea puține despre motivul pentru care copiii devin supraponderali sau obezi”, a spus Goran. „Este important să analizăm ce se poate întâmpla în primele etape ale dezvoltării lor pentru a determina dacă putem reacționa imediat după naștere pentru a reduce riscurile de obezitate.”
Primul an de viață este o perioadă critică pentru construirea rețelelor cerebrale și cimentarea fundațiilor sistemului metabolic. „Chiar și cantități mici de fructoză pot avea efecte negative asupra metabolismului sugarilor”, a spus Tanya Alderete, co-autor al studiului de la Keck School of Medicine. De fapt, ingerarea fructozei ar putea pregăti celulele de o pre-depozitare a grăsimilor pentru a deveni celule adipoase, crescând riscul copilului de a deveni supraponderal sau obez.
Acum, cercetătorii de la Childhood Obesity Research Center, din USC, examinează modul în care dieta unei mame afectează nivelul de fructoză din laptele ei și modul în care anumite elemente din laptele matern pot modifica bacteriile intestinale ale bebelușului, afectând creșterea și dezvoltarea acestuia.
Pe baza primelor rezultate ale studiului, Goran oferă câteva sfaturi femeilor însărcinate și celor care tocmai au devenit mame: „Copiii trebuie protejați de efectele nocive ale zaharurilor, alegându-și cu atenție alimentația fără adaos de zaharuri sau îndulcitori”.
Cu toate acestea, s-a subliniat că alăptarea este forma ideală de alimentație a sugarului și mamele ar trebui să continue să alăpteze atâta timp cât este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
„Doctor Mel” este cea care a...
Indiferent dacă este mic sau...