Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Uma Naidoo, un psihiatru de la Harvard și director de psihiatrie nutrițională la Spitalul General din Massachusetts, promovează ideea că alimentația noastră determină în mare măsură starea noastră mentală.
Ea subliniază importanța unei diete bazate pe plante, care nu numai că poate îmbunătăți starea de spirit, dar poate și trata și preveni o gamă largă de probleme de sănătate mintală și cognitivă, de la ADHD la anxietate, depresie, și TOC.
În cartea sa intitulată „Ce fac alimentele pentru creierul tău”, Naidoo explorează modul în care bacteriile intestinale pot declanșa procese metabolice și inflamație a creierului care afectează memoria și sănătatea creierului, notează bebesymas.com. Bazându-se pe experiența sa, ea identifică anumite alimente pe care ar trebui să le evităm pentru a menține o memorie și concentrare optime.
SURSA FOTO: freepik.com @user11472009
Chiar dacă glucoza este esențială pentru a furniza energie creierului, este important să fim atenți la cantitatea și proveniența acesteia. O dietă bogată în zahăr este asociată direct cu deficiențele de memorie și cu o plasticitate redusă a hipocampului, regiunea creierului responsabilă de memoria a lung și scurtă durată.
Evitarea alimentelor precum băuturile îndulcite, prăjiturile, produsele de patiserie industriale și alte alimente ultraprocesate este esențială, deoarece acestea conțin niveluri ridicate de zahăr.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Un studiu realizat de Cambridge University Press pe un eșantion de 18.080 de persoane a arătat că o dietă care include alimente prăjite și carne procesată este asociată cu un nivel cognitiv mai scăzut și o capacitate de concentrare redusă în comparație cu cei care urmează o dietă bogată în legume. Această asociere se datorează inflamației induse de aceste alimente, parțial din cauza utilizării uleiurilor de proastă calitate.
Consecințele unei diete bogate în alimente prăjite nu se opresc aici: un alt studiu realizat de Nippon Medical School pe 715 persoane a arătat că consumul frecvent al acestor alimente este asociat cu o predispoziție crescută la depresie.
Dr. Naidoo atribuie aceste rezultate efectului inflamator generat de acest tip de alimente, deoarece grăsimile pe care le conțin pot deteriora vasele de sânge care alimentează creierul. Ea recomandă o reducere progresivă a consumului acestor alimente până la eliminarea completă din dietă.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc rapid nivelul de glucoză din sânge și afectează capacitatea de concentrare în mod similar cu zahărul. Printre acestea se numără berea, făina albă, orezul, mierea, sucul de portocale și cartofii, printre altele.
Cu toate acestea, nu este necesar să eliminăm complet carbohidrații din dietă, ci să optăm pentru surse de carbohidrați de înaltă calitate, precum cerealele integrale și cele bogate în fibre, inclusiv fructele și legumele proaspete.
Un studiu realizat de Universitatea din Navarra a arătat o corelație inversă între consumul de carbohidrați de înaltă calitate și riscul de a suferi de depresie.
SURSA FOTO: freepik.com @Racool_studio
Alcoolul este un depresant al sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că încetinește activitatea creierului. Consumul de alcool interferează cu comunicațiile în creier și poate cauza probleme de concentrare, scăderea funcțiilor motorii, tulburări de vedere, auz și memorie.
Chiar și o doză considerată „scăzută” poate afecta funcțiile de bază ale creierului.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Deși nitrații sunt prezenți în mod natural în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și salata verde, acești compuși sunt utilizați și ca agenți de conservare în carne și alte alimente procesate. În corpul uman, nitrații pot reduce capacitatea globulelor roșii de a transporta oxigen și pot crește tensiunea arterială, afectând astfel memoria.
De asemenea, alimentele procesate conțin de obicei cantități mari de sare, care pot afecta tensiunea arterială și, implicit, memoria.
Un studiu recent a sugerat că nitrații pot altera flora intestinală și pot afecta comportamentul în tulburarea bipolară.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra relației dintre carnea procesată și cancer, dr. Naidoo recomandă în mod specific reducerea consumului de mezeluri și înlocuirea lor cu alternative mai sănătoase, cum ar fi produsele vegane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...